ΤΟ ΕΡΓΟ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη συστήματος καταγραφής παραγωγικών παραμέτρων και ολιστικής διαχείρισης εκτροφών αιγοπροβάτων που ανήκουν σε ζώνη γάλακτος η οποία τροφοδοτεί τη μεταποιητική δραστηριότητα τοπικών τυροκομείων. Στόχος είναι η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου γάλακτος και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων από τη μεταποίηση της πρώτης ύλης, γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το έργο συγκεντρώνει την πληροφορία που παράγεται από κάθε συνεργαζόμενη εκτροφή με τρόπο ο οποίος δεν επηρεάζει την καθημερινή της λειτουργία και κατά συνέπεια το παραγόμενο προϊόν, ώστε μπορεί να αναλύει τα επιμέρους ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, αξιοποιεί νέες τεχνολογίες συλλογής και εξόρυξης δεδομένων στο συνολικό κύκλο παραγωγής και μεταποίησης του γάλακτος. Το προτεινόμενο σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε δυο τυροκομεία, σε συνδυασμό με επιλεγμένες εκτροφές. Η νέα γνώση θα βοηθήσει τους παραγωγούς και μεταποιητές στην ανάπτυξη και εμπέδωση μιας ανταγωνιστικής, καινοτόμου αλυσίδας αξίας, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς και την εξαγωγική και αναπτυξιακή τους προοπτική.
Το WELLNESS:
i) παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για τα ζώα, την εκτροφή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στη φάρμα με τη χρήση αισθητήρων IoT,
ii) ενημερώνει τους παραγωγούς για πιθανά προβλήματα υγείας,
iii) παρέχει δυνατότητα ανάγνωσης, επεξεργασίας και προβολής λεπτομερειών σε επίπεδο ζωικής μονάδας.